Tulostettava versio Tulosta

Sleep Advantage -ohjelman hyvän unen vinkkejä

sleep mittariKevyt liikunta edistää unta.
Liikunnalla on suotuisa vaikutus uneen, ja se auttaa säätämään sisäisen kellosi nukkumisaikaan. Älä rehki liikaa, koska se voi olla stressaavaa. Kysy tarvittaessa lääkäriltäsi ohjeita sinulle sopivaan liikuntaan.

Vältä liian myöhään syömistä.
Syöminen nostaa ruumiinlämpöä ja häiritsee unta. Pyri syömään viimeistään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Valo vaikuttaa uneen.
Pimeys on tärkeää unen aikana. Aamun sarastus auttaa kuitenkin säätämään biologisen kellon uuteen päivään, joten kannattaa jättää ikkunaverhojen väliin pieni rako.

Korkea lämpötila voi estää unensaantia ja häiritä unta.
Ihanteellisinta on mukavan lämpöinen huoneilma ennen nukkumaanmenoa ja lämpötilan aleneminen yön aikana. Muista säätää termostaatti pienemmälle nukkumaan mennessäsi.

Ota lämmin kylpy tai suihku ennen nukkumaanmenoa.
Lämpö laajentaa käsien, kasvojen ja jalkojen verisuonia niin, että keho voi luovuttaa lämpöä tehokkaasti, mikä edistää unta.

Ota aromaterapia osaksi iltarutiinejasi.
Aromaterapiasta voi olla apua ennen nukkumaanmenoa. Voit ottaa asiakkaillemme suunnitellun aromaterapiasetin mukaasi lähtiessäsi.

Keskity hengitykseesi ja hidasta sitä.
Hengityksen hidastaminen alentaa sykettä ja verenpainetta ja auttaa rentoutumaan.

Tehotorkut auttavat palauttamaan vireyden.
Päiväsaikaan saat apua torkahtamalla 20–30 minuuttia. Lyhyt lepo silmät suljettuina palauttaa henkisen vireyden.

Vältä työntekoa vuoteessa.
Jos työskentelet vuoteessa, aivosi alkavat yhdistää vuoteen valveillaoloon nukkumisen sijasta. On parasta työskennellä pöydän ääressä ja välttää kännykän ja sähköpostin käyttöä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Tyhjennä mielesi ja nauti levosta

Uniasiantuntijamme Tri. Chris Idzikowski on luonut sarjan Crowne Plazan verkkosivuilta ladattavia podcast-äänitallenteita, jotka auttavat sinua saamaan unesta parhaan hyödyn. Kaikki tarvitsevat unta ja matkustaminen saattaa häiritä luonnollista
unirytmiä. Noudata näitä helppoja vinkkejä, niin pääset nauttimaan kunnon yöunesta ja heräät virkistyneenä ja reippaana.

Lataa tästä äänitallenteet (englanniksi)

Chris Idzikowski, BSc, PhD, psykologi Tri. Chris Idzikowski on maailmankuulu unen ja unihäiriöiden asiantuntija, joka on toiminut aktiivisesti unilääketieteen tutkimussäätiön (Sleep Medicine Research Foundation), Euroopan unitutkimusseuran (European Sleep Research Society) ja amerikkalaisen unitutkimusseuran (US Sleep Research Society) hallitusten jäsenenä. Tällä hetkellä hän johtaa Edinburghin uniklinikkaa (Edinburgh Sleep Centre).